Voor sterrenwachten

Ben je (bestuurs)lid van een sterrenwacht en wil je zelf een bibliotheektelescoop-samenwerking gaan starten met een bibliotheek in de buurt? Op deze pagina vind je de informatie die je nodig hebt.

Het opstartproces bestaat uit 6 stappen:

  1. Contact leggen
  2. Afspraken maken
  3. Telescoop regelen
  4. Aanpassingen aan de telescoop
  5. Eventueel documentatie aanpassen
  6. Promotie

Hier beschrijven we hoe API en de OBA het hebben gedaan maar je kunt dit natuurlijk zelf aanpassen.

Contact leggen

Zoek eerst uit wie bij de lokale bibliotheek verantwoordelijk is voor de collectie/projecten. Diegene kan je vast verder helpen.
Het is ook handig om alvast een ’team’ samen te stellen van mensen die de telescoop kunnen aanpassen en/of repareren als dat nodig is.

Afspraken maken

Om te zorgen dat de samenwerking zo vloeiend mogelijk verloopt is het verstandig om van tevoren afspraken te maken zoals:

  • Wie betaalt de telescoop? De sterrenwacht? De bibliotheek? Samen?
  • Waar ligt de verantwoordelijkheid als de telescoop stuk gaat?
  • Hoe vaak wordt de telescoop gecontroleerd en gebeurt dat op locatie bij de bibliotheek of haal je de telescoop even naar de sterrenwacht?
  • Wordt er borg betaald voor de telescoop?

Een voorbeeld overeenkomst tussen bibliotheek en sterrenwacht vind je hier:

Een voorbeeld leenovereenkomst voor de leners vind je hier:

Telescoop aanschaffen

De gebruikte telescoop was bij aanvang van het project een Orion Starblast 4.5 dobsontelescoop. Dit model is echter nog lastig te verkrijgen in de EU. Een mooi alternatief is de Bresser Messier 130/650.

Aanpassingen aan de telescoop

Het is niet per sé nodig maar je maakt het jezelf wel makkelijk door het één en ander vast te schroeven en aan te passen. Deze documenten leggen uit hoe (in het Engels).

Ook is het wellicht handig om een duidelijkere sticker op de telescoop te plakken om duidelijk te maken dat je er niet mee naar de zon kan kijken. Hieronder vind je een zip met een aantal afbeeldingen die je als sticker kunt laten drukken.

Eventueel documentatie aanpassen

Onze Nederlandse documentatie en de Engelstalige documentatie op librarytelescope.org is vrij te downloaden en aan te passen. Dus zet je eigen logo erop en voeg dingen toe of haal dingen weg indien nodig.

Promotie

De meeste sterrenwachten weten prima hoe ze promotie moeten maken. Neem vooral contact op met lokale nieuwsmedia, promoot de telescoop op je website en social media en onder je leden via bijvoorbeeld de nieuwsbrief. We vinden het leuk als je het ons laat weten als je ook een bibliotheektelescoop-project start, dan voegen we je toe op deze website. Ook de mensen van librarytelescope.org horen het graag als er meer bibliotheektelescopen komen.

En daarna…

Is het dus een kwestie van periodiek onderhoud, en af en toe een gebruiker helpen. Mocht je vaak dezelfde vraag tegenkomen die niet in de documentatie staat, laat het ons a.u.b. weten! Dan kunnen we de documentatie aanpassen…