Voor bibliotheken

Deze tekst is voor een deel gelijk aan de tekst voor sterrenwachten. Dit gaat er vanuit dat het initiatief vanuit de bibliotheek komt, maar andersom kan natuurlijk ook prima en dan gelden ongeveer dezelfde voorbereidingsstappen.

Het opstartproces bestaat uit 3 stappen:

 1. Contact leggen
 2. Afspraken maken
  1. Met de sterrenwacht
  2. Intern
 3. Promotie

Hier beschrijven we hoe API en de OBA het hebben gedaan maar je kunt dit natuurlijk zelf aanpassen.

Contact leggen

Zoek uit waar de dichtstbijzijnde sterrenwacht is en neem contact op met de beheerder/voorzitter. Op deze pagina staat een lijst van sterrenwachten per provincie.

Afspraken maken

Met de sterrenwacht

Om te zorgen dat de samenwerking zo vloeiend mogelijk verloopt is het verstandig om van tevoren afspraken te maken zoals:

 • Wie betaalt de telescoop? De sterrenwacht? De bibliotheek? Samen?
 • Waar ligt de verantwoordelijkheid als de telescoop stuk gaat?
 • Hoe vaak wordt de telescoop gecontroleerd en gebeurt dat op locatie bij de bibliotheek of gaat de telescoop even naar de sterrenwacht?
 • Wordt er borg betaald voor de telescoop?

Een voorbeeld overeenkomst tussen bibliotheek en sterrenwacht vind je hier:

Een voorbeeld leenovereenkomst voor de leners vind je hier:

Intern

Het is handig om 1 of 2 medewerkers aan te wijzen die zich wat meer verdiepen in de telescoop en waar de andere medewerkers bij kunnen aankloppen met vragen. Hieronder staan twee lijsten met dingen om op te letten bij het uitlenen en weer retour nemen van de telescoop. De mensen van de sterrenwacht kunnen jullie vast nog meer uitleggen over de telescoop.

Promotie

De meeste bibliotheken weten prima hoe ze promotie moeten maken en hebben hun eigen netwerk. Neem vooral contact op met lokale nieuwsmedia, promoot de telescoop op je website en social media en onder je leden via bijvoorbeeld de nieuwsbrief. We vinden het leuk als je het ons laat weten als je ook een bibliotheektelescoop-project start, dan voegen we je toe op deze website. Ook de mensen van librarytelescope.org horen het graag als er meer bibliotheektelescopen komen.

En daarna…

Is het dus een kwestie van periodiek onderhoud, en af en toe een gebruiker helpen. Mocht je vaak dezelfde vraag tegenkomen die niet in de documentatie staat, laat het ons a.u.b. weten! Dan kunnen we de documentatie aanpassen…