Objecten vinden aan de sterrenhemel

Youtube-filmpjes

We hebben voor ieder seizoen een aantal deep-sky objecten uitgezocht die leuk zijn om te bekijken met de telescoop. Let op: De planeten staan hier niet bij, omdat die een ander schema volgen dan de deep-sky objecten. Voor informatie over welke planeten je vanavond kunt bekijken, raadpleeg je het best hemel.waarnemen.com.

Lente

Zomer

Herfst

Winter

Extra materiaal

Deze bestanden zijn in het Engels, en gemaakt door verschillende schrijvers. Ze komen van librarytelescope.org. Je kunt ze daar ook vinden. We hebben ze hier voor het gemak ook geüpload.

Verder lezen?

De sterrenhemel is constant in verandering, en waar moet je nu wanneer kijken? Deze websites bieden relevante informatie voor ieder moment:

Stellarium is gratis planetariumsoftware voor PC/laptop. Hiermee kun je voor iedere datum/tijd (F5) kijken hoe de sterrenhemel eruitziet op dat moment. Je kan zelfs kijken hoe het eruitzag in de tijd dat de piramides gebouwd werden of over 5 miljoen jaar.

Sky map is een gratis android app waarmee je de sterrenhemel op dat moment kunt bekijken. Je kunt hem richten op de hemel en dan geeft de app aan waar je naar zit te kijken. Dit is niet heel precies maar geeft wel een idee.

Op skymaps.com kun je iedere maand een hemelkaartje downloaden, met tips voor objecten om op dat moment te zien (Engels). Handig: Er staan tips voor blote-oog, verrekijker, en telescoop. Met deze telescoop en in Amsterdam kun je het best de verrekijker-tips gebruiken.

Op hemel.waarnemen.com staat relevante waarneeminformatie voor Nederland, in het Nederlands. Hier kun je ook vaak precieze details voor Nederland vinden voor maansverduisteringen en meteorenzwermen.

Op heavens-above.com kun je ook specifieke waarneeminformatie vinden voor jouw locatie, inclusief ISS-overgangen! Ook op deze site staan interactieve sterrenkaarten.

De sterrengids (ook te leen bij de bibliotheek!) staat bol van achtergrondinformatie, sterrenkaartjes voor iedere maand en de mooiste hemelverschijnselen.